Our boat

S/Y Gåva – vår Sweden Yachts 390

Gåva snett framifrån

Gåva snett framifrån

Gåva till ankars

Gåva till ankars

Väldigt ofta får vi frågan från såväl vänner hemma I Sverige som lokala vänner här nere vad det är för båt vi har och varför vi valde just Gåva att segla i Karibien med.

Varför just Gåva?

 Gåva är en Sweden Yacht 390, byggd år 1994 i Stenungssund på Västkusten. Sweden Yachts har länge varit ett av Sveriges mest kvalitetsmedvetna varv som inriktat sig på gedigna långfärdsseglare i samma standard som andra Orustbyggen så som Hallberg Rassy, Najad etc. men med snäppet mer avancerade seglingsegenskaper.

Att vi fastnade för Gåva är en blandning av slump, tur och väl definierade preferenser.

Vi har länge drömt om en stilren, stor, gedigen långseglare med såväl fina seglingsegenskaper som vackert yttre och all komfort man behöver för några månader om bord. Ett givet val i denna kategori skulle vara t.ex. en Hallberg Rassy. Sweden Yachts föll liksom bort från början då de modeller vi skulle kunnat tänka oss låg för högt i pris.

När våra tankar kring långfärdssegling tog form lekte vi med tanken att hitta en medelstor Hallberg Rassy i Sverige, segla den några säsonger för att successivt ta steget ned i Europa och över Atlanten. Inte helt omöjligt och marknadsläget i Sverige har gjort att en Rassy 352 eller ännu hellre en 36 t.ex. skulle kunna vara ett inte helt omöjligt alternativ, om än i övre gränsen av vår budget.

I juni 2013 började vi istället ompröva dessa tankar och ta en dramatisk genväg genom att köpa en båt på plats (var nu detta skulle vara – men i alla fall en bra bit söder om Sverige). Fortfarande snygg, bekväm, säker och med bra seglingsegenskaper.

Den globala marknaden är helt ok för båtköpare men dess värre är transparensen i form av marknadsplatser relativt dålig.  Trots detta och ivrigt googlande hittade vi ett och annat kul alternativ – fortfarande mest på skoj.

Men när Gåva dök upp med extremt dåliga bilder där de blommiga salongsdynorna var det mest framträdande blev vi ändå aningen mer intresserade än andra objekt (fortfarande mest på skoj). Dels eftersom Sweden Yachts 390 är en erkänt fantastisk seglare och komfortabel vacker båt, men inte minst eftersom den var helt ok prissatt i förhållande till skick och utrustning.

Tre månader och ett hundratal mail senare (när vi tagit beslutet och fått klartecken att kunna genomföra vår resa) tog vi det extremt nervpirrande steget att lägga ett bud under utgångspris som matchade vår budget. Vi hade vridit och vänt på alla argument och insett att om allt stämde så som säljaren garanterade skulle vi kunna förverkliga en dröm. Vi kunde helt enkelt inte släppa tanken på Gåva, och som Jennifer – vår mäklare i Newport, USA sa när vi kontaktade henne i höstas ”I think you need to buy her”.

Att besiktningsmannen hade anmärkningar på såvål köl som roder (vilka nu är inspekterade/åtgärdade av en rad olika baningenjörer), att våra pengar beslagtogs av Federala myndigheter i USA och att vi aldrig såg Gåva live förtäljer icke historien… men det var helt klart en och annan sömnlös natt innan vi den 28 december äntligen fick komma ombord.

Sweden Yachts 390  – Några snabba fakta om Gåva:

Längd: 11.88 meter

Bredd: 3.87 meter

Djup: 1.75 meter

Rigg: kutterriggad med 150% Genua på Furlex + inre kutterstag med profurl rulle. Storsegel med två enkelrev och ett tredje extra rev.

Motor: Volvo Penta MD2040 (40 HK) med Saildrive

Disposition:

* ”Owners Cabin” i fören med dubbelkoj, garderober, hall och badrum med toalett och dusch.

* Salong med två stora soffor, sittplatser för 8 personer, bokhyllor och skåp + 2 sjökojer i salongssofforna.

* Pentry med gasolspis, diskhoar, stor kylbox och rinnande varmt och kallt vatten

* Navigationsbord med elcentral och diverse instrument.

* Akterhytt Styrbord sida med stor dubbelkoj och garderob

* Toalett Babord sida (även denna med dusch)

* Stort stuvutrymme akter om toalett

* All inredning i genomgående mahogny och teak
Några exempel på vår utrustning

* Två storsegel (ett ordinarie, en stormstor), två genuor på rulle

* Lazyjacks och ”stackpack”

* Elektriskt ankarspel med kätting och stävankare

* Extra ankare med tamp och kätting

* Jackstays (säkerhetslinor) runt hela båten)

* Stor, öppningsbar sprayhood, bimini och diverse solskydd

* Vindgenerator 100 watt och solceller 75 watt

* 230 + 110 volts inverter på 300 resp. 1500 watt.

* Tryckvatten och tre duschar (i varje toalett + akterplattform) + manuella söt och saltvattenspumpar

* Varmvattberedare via motorn och 220 volt (aldrig inkopplad på el då båten såldes till USA!)

* Dubbel uppsättning gånglanternor, LED ankarlanterana, däcksbelysning etc.

* Radar

* Plotter

* Fast monterad GPS + en extra handhållen

* VHF, en fast och en handhållen

* EPIRB (nödradiosändare via satellit)

* Logg, lod och vindinstrument

* Autopilot direkt på roderkvadranten

* CD/MP3/USB radio med högtalare i salong och sittbrunn

* Motordrivet och eldrivet kylskåp,

* Dubbla vattentankar på totalt 380 liter

* Teakdäck och teak i sittbrunn och badbrygga

* En väldig massa lampor och spotlights runt om i hela båten

* Liten RIB-båt med 15 HK utombordsmotor och diverse tillbehör så som ankare, badstege, snorklingsutrustning m.m.

* Stor uppsättning sjökort, guideböcker, handböcker och  noveller som tillsammans utgör vårt skeppsbibliotek

* Mer eller mindre en helt ny båt i diverse olika reservdelar …

 

Ett annat sätt att beskriva Gåva på är att hon med råge fyller våra behov för rolig, säker och bekväm segling i Karibien.

Hon seglar som en dröm – snabbt, distinkt och tryggt men ändå med direkt respons på segeltrim.

Vi har en stor bekväm förpik med gott om garderober och hyllor, angränsande till ett fräscht badrum där vi t.o.m. kan ta en varmdusch vilket inte ska underskattas när allt blir salt efter en lång dag till sjöss.

Vårt "badrum"

Vårt ”badrum”

Salongen är ett mästerverk i finsnickeri och så rymlig att vi kan ligga raklånga på var sin soffa och bara njuta av all mahogny.  Nya dynor är ett av de få projekt vi tyvärr inte kunnat ta tag i här nere, men vi börjar vänja oss vid våra blå-vita blommor… speciellt när värmeljusen är framme, våra mys-spotlights lyser och vi satt på lite skön musik.

Salongen i mysläge

Salongen i mysläge

Salongen i "Mys-läge"

Salongen i ”Mys-läge” när Hanna ligger i förpiken och läser

Pentryt är i våra ögon som ett mindre villakök med stora avställningsytor och en gigantisk kyl (som vi förvisso haft en del dyrbara drabbningar med). Vi har t.o.m. en mixer som vi kan göra smoothies med varma dagar till ankars.

Pentryt, sett från nedgången

Pentryt, sett från nedgången

Navbordet och elcentralen är båtens lilla hjärta och kontor där vi gör allt ifrån att föra loggbok till att övervaka diverse instrument och mätare.

Navbordet - båtens "hjärta"

Navbordet – båtens ”hjärta”

Gästhytten är för tillfället förråd för frukt, grönsaker, badkläder och sittbrunnsdynor, men står alltid redo för besökande.

Vy mot gästhytten

Vy mot gästhytten

Nedgångslejdaren som även döljer motorn

Nedgångslejdaren som även döljer motorn

Toalett nr. 2 används mest under gång och har dessutom gott om fina skåp som vi använder som städskåp m.m.

Toalett nr 2 - BB akter

Toalett nr 2 – BB akter

Akterstuven bakom toaletten är ett gigantiskt förråd för alla reservdelar, vilket är en hel del.

Snabb inblick i akterstuven… utrustad som en bättre marinverkstad

Snabb inblick i akterstuven… utrustad som en bättre marinverkstad

Sittbrunnen är stor, rymlig och bekväm med såväl långa soffor som sittplatser längst ut i aktern. Här har vi investerat i helt nya, ljusgrå dynor som en segelmakare på Grenada sydde upp åt oss.

Sittbrunnen, sett från nedgången

Sittbrunnen, sett från nedgången

Fördäcket, sett från sittbrunnen

Fördäcket, sett från sittbrunnen

Vissa dagar när vi legat upp och ned och meckat, fixat trasiga grejer etc. kan vi med gråt i halsen i ett svagt ögonblick önska att vi hade en helt ny båt. Men det hjälps snabbt av när vi träffar andra båtägare och inser att de flesta av våra saker faktiskt är nya och att alla båtar på långsegling ständigt har utmaning med saker som ger upp och slutar fungera. Då är det lätt att råka ut för vad vi och många andra kallar en ”bad boat day” – en dag då man trots strålande sol och 30 grader i vattnet med gråten i halsen helst av allt vill sätta sig på första bästa plan hem till Sverige och aldrig mer segla.  Men det går ofta över nästa dag, så vi har snabbt insett att med Gåva har vi faktiskt inte särskilt mycket att klaga över.

Listan på saker vi åtgärdat, snyggat till och lagat är lång, men vi är omåttligt glada över allt de tidigare ägarna redan har gjort. Även om Gåva är i fint skick från början och ett riktigt kvalitetsbygge slits hon som alla båtar och t.ex. har hon under de senaste fem åren t.ex. fått:

–       Helt nya segel

–       Komplett bottenbehandling med epoxi (väldigt viktigt, omständligt och dyrt på en båt som har några år på nacken).

–       Ny sprayhood, bomkapell m.m.

–       Nya skrovgenomföringar

–       Nytt ankarspel

–       Ny löpande och stående rigg (fall, stag, vant m.m.)

–       Nya gel batterier

–       Ny utombordsmotor

–       Nya elektroniska instrument

Vi har fortande en del småfix att ta itu med här borta och några större grejer som får vänta tills senare men ”all in all” är vi omåttligt stolta och glada när vi seglar runt med Gåva. Det känns lyxigt, mäktigt och omåttligt härligt. De flesta gissar antingen att hon är en Swan eller en ”typisk snabbseglare” här nere eftersom många andra båtar drar mer mot motorseglare.

Sen finns det en annan dimension om man är lagd åt det nostalgiska hållet – att få mecka runt med ett av de finaste kvalitetsbyggen Sveriges båtindustri kunde prestera år 1994, som klarat många år i ett varmt klimat är både mysigt och nostalgiskt. Många av de grejer vi går igenom och byter ut (eller bara polerar lätt) fungerar bra och är 100% original från när varvet i Stenungssund monterade allt. En eloge till Sweden Yachts.

3 tankar om “Our boat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s