Vive la France!

Seglingen över till Martinique gick snabbt och smidigt då vi äntligen kunde segla något annat än bidevind, denna gång halvvind.  Vi hade vindarna på vår sida (ostligt och ca 10 m/s) och Gåva kom ibland upp över 9 knop!

Vi är nu ankrade utanför Fort de France, en trevlig liten ankringsplats utanför Martiniques huvudstad. Vi slås av skillnaden i utbud och standard mellan Martinique och de andra karibiska öarna. Så nära men ändå så olika förutsättningar. Dock måste vi säga att den ö där folk verkar vara lyckligast och ha mest entreprenöranda fortsatt är Grenada!

Utsikt från båten in mot strandpromenaden

Utsikt från båten in mot strandpromenaden

Äntligen pain au chocolat!

Äntligen pain au chocolat!

I dagarna två har det nu varit karneval i staden med kortege och dans genom staden på kvällarna som varit lite roliga att titta på.

Karneval i Forte de France

Karneval i Forte de France

Hittills har vi hunnit njuta över att vara i Frankrike med allt vad det medför i matväg. Man skulle nog kunna säga att vi frossat i mat och goda viner de få dagar vi hunnit vara här. Härligt att äntligen kunna dricka ett gott glas Bordeaux till skillnad från Vino Maipo (inget fel på detta men det finns ju godare!) som annars är utbudet är begränsat till söderöver.

Bordeaux, Bordeaux...

Bordeaux, Bordeaux…

Igår tog vi bussen till en Hyper U i samma size som i Frankrike. Nästan allt (förutom grönsaker och så) inflyget eller skeppat över från Frankrike. Det ända som skilde sig var fiskdisken och avsaknaden av ostron. Tror att vi gick runt i affären i ca tre timmar! Ut kom vi några euro fattigare men ca trettio kassar rikare. Har i flera är drömt om att kunna köpa mat till båten i en fransk eller italiensk mataffär men aldrig tidigare haft tillfälle. Bäst att passa på när man kan liksom!

Hanna laddar på bussen på väg till Hyper U

Hanna laddar på bussen på väg till Hyper U

 

Hanna hittar sitt franska favorit salt!!! (som om vi inte redan fått nog av havssalt till sjöss…)

Hanna hittar sitt franska favorit salt!!! (som om vi inte redan fått nog av havssalt till sjöss…)

 

Är dingen anpassad för 30 kassar fransk mat?

Är dingen anpassad för 30 kassar fransk mat?

 

Att stuva proviant är mer utmanande efter fransk shopping

Att stuva proviant är mer utmanande efter fransk shopping

I dag chill söndag, har endast läst böcker och nu på cafe för att kunna få tillgång till internet. Drar snart vidare till nya småbyar här på Martinique. Ön skall även bjuda på fina vandringar och vattenfall. Får ta lite planering senare idag och bestämma.

Tack och hej för denna gång.

En tanke på “Vive la France!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s