En mycket snurrig historia…

En av de saker vi sen köpet av Gåva i höstas har haft på vår ”to-do” har varit att skaffa en ny propeller. När vi gjorde besiktningen av båten konstaterade besiktningsmannen att nuvarande propeller höll på att slitas ut, varefter vi bad Grenada Marine se över propellern och beställa en ny om det inte gick att reparera den gamla.
Grenada Marine tog loss propellern, fettade in den och satte tillbaks den (lite mer karibisk definition av att ”skaffa en ny”) så när vi väl kom ner till Marinan var det för sent att göra något annat, varefter vi hela tiden varit lite nervösa för de skakningar och vibration vi känt om vi har behövt gå för motor i motsjö, även om det enligt besiktningsmannen skulle hålla ett tag till.
Då vi efter vår lilla ”Parole sejour” mellan BVI-Puerto Rico-USVI till slut satte kurs mot Marina Casa De Campo som enligt rykte ska vara en av de mer avancerade marinorna i hela Karibien slängde vi iväg ett mail till dem med förfrågan om att byta propeller och även bottenmåla Gåva (3 månader i Karibien är som 3 år i Östersjön) samtidigt som vi skulle kunna ta tillfället i akt att komma iland och se lite av ön.
Marinan (som är en del av ett enormt uppbyggt ”Gated Community” som snarare för tankarna till USA eller Medelhavet med kilometer efter kilometer med lyxvillor, golfbanor och en hel nyuppförd medeltidsstad som påminner om en italiensk bergsby) bekräftade mer eller mindre omgående att de kunde göra allt detta, att de var auktoriserad Volvohandlare etc – allt frid och fröjd, även om vi inte var helt säkra på om vi hade utrymme att göra denna investering. Men det kändes inte heller rätt att vara dumsnål och det skulle dessutom passa bra med att få några dagar över att upptäcka detta fantastiska land.
Sagt och gjort vi prutade allt vi kunde och skakade hand på ett pris som var dyrt men i nivå med vad vi skulle betalat på Grenada Marine… det självsäkra intryck IBC Shipyard visade oss från början förbyttes dock efter ett tag till lite mer osäkerhet när den grekiske Volvo mekanikern Mario plötsligt inte hade en aning om vilken propeller vi skulle ha och efter två dagars diskuterande hade vi fortfarande inte kommit närmare en lösning. Dålig stämning, men fortfarande hopp om att det skulle gå att lösa relativt smidigt.
Lösningen enligt marinan var att lyfta Gåva ur vattnet, bedöma nuvarande propeller på land och snabbt som attan beställa en ny som skulle vara på plats inom 48 timmar, då vi under tiden kunde ta en tur in i landet. Fler handskakningar och nästa boll i rullning.
Lyftet av Gåva (alltid lika nervöst!) blev till slut något försenat av, propellern kom efter mycket bankande loss från båten och därefter meddelade Mario oss att han skulle beställa en exakt likadan tvåbladig propeller.
Gåva nu på land...

Gåva nu på land…

Osäker på om det var språkförbistringar eller bara missförstånd blev vi lite osäkra eftersom vi i skriftlig korrespondens hade bekräftat att vi skulle ha en tre-bladig folding propeller istället för vår tvåbladiga ”stekspade” från 1994.
Vidare diskussioner fortlöpte, och till slut meddelade Mario att han skulle beställa en trebladig i samma dimension som vår nuvarande.
Någonstans i bakhuvudet ringde en varningsklocka att det hela lät lite improviserat och inte särskilt professionellt så efter lite snabbläsning på olika forum fick vi bekräftat att det inte bara är att beställa exakt samma dimension, utan en ny bedömning måste göras utifrån den nya propellertypen, annars kan det bli väldigt fel.
Därefter vidtog två heldagar av diskussioner med VD:n för IBC Shipyard, som till vardags säljer lyxyachter i 50-miljoners klassen. För att göra en lång historia kort uppdagade det sig att de aldrig hade gjort en så enkel sak som detta förut på en så pass liten båt och trots deras Volvo-skylt kunde de inte göra en sedvanlig propellerberäkning. Plötsligt blev de väldigt osäkra på vad de kunde garanterade och meddelade att en trebladig propeller kommer att allvarligt skada vår motor.
Istället fick vi själva ringa (skype) och maila varenda en vi kunde tänkas känna som kunde hjälpa oss att klura ut vilken som är rätt dimension varefter vi gick upp kl. 0300 i fredags morse för att ringa diverse olika personer på Volvo – i Göteborg, Gent, Martinique och Virginia. Alla vi pratade med sa exakt samma sak – att vi ska ha en helt annan propeller än den nuvarande (definitivt en trebladig) och IBC Shipyard ska som representant för Volvo kunna göra denna bedömning.
Vi kände just då en sentimental hemlängtan till Götet när vi mitt i natten ringde till Volvo och varvsgubbarna på Malö, Sweden Yachts etc. kom rätt in i deras fredagsförmiddagskaffe och vårt propellerbyte diskuterades uppenbarligen större delen av dagen hos diverse Volvo Penta killar längs hela västkusten, med goda råd och glada lyckönskningar. Allihop idiotförklarade de den flådiga Marinan här som inte kunde hjälpa oss med en sån enkel sak… men likväl stod Gåva på land på Marinan väntandes på den nya propeller.
Som kuriosa visade det sig att ägarna av IBC Shipyard är italienare och eftersom säljchefen Giacomo plötsligt åkte hem till Italien fick hans svärfar, Mauro – VD och President bli vår kontakt. I möte efter möte satt vi (ofta Erik ensam med Mauro) på hans oerhört flådiga kontor och varvade diskussioner kring Alfa Romeo, Prosecco och segling med hur vi skulle lösa den uppkomna situationen. Hela tiden över en kopp nybyggd espresso som beställdes in via telefon.
I skrivande stund är ny propeller beställd, kraftigt försenad och vi är inbjudna till ett Cocktailparty på Marinans och resortens Golf- och Yachtclub på onsdag. Kompensationen för allt strul är inte att de lovar att montera rätt propeller och tar fullt ansvar för att det ska fungera – snarare handlar det om espresso, prosecco och cocktail party… vi har diskuterat fram och tillbaks om vi haft några alternativ, och självklart skulle vi kunna montera vår gamla propeller, hålla tummarna för att den håller ett tag till och lösa allt vid ett annat tillfälle – men det finns ingen garanti för att det skulle bli billigare och bättre för det. Så istället försöker vi själva få alla råd vi kan för att bedöma situationen och säger åt Marinan exakt vad de ska göra.
Så efter att vi i fredags totalt utmattande och inte knäckta men näst intill uppgivna till slut inte kunde göra mer åt saken än att vänta, har vi hyrt bil och haft helt fantastiska dagar i detta underbara land under tiden att vi följer vår nya propeller via DHL – men mer om det i nästa inlägg!

 

 

4 tankar om “En mycket snurrig historia…

  1. Vad ni jobbar! Stora Kramar fran Zhuhai, sista dan innan tva dagar Hong Kong och sa Flyg tillbaka till London. Philippe har jobbat pa att fylla vart program sa jag tror inte vi missat nagot! Regn period sa inte of ta sol men behagligt varmt och hog luftfuktighet. Vi har tom tagit natt buss med slafar och akt scooter mellan risfalt och doftande apelsinlundar. Kramar Mia, Francois, Philippe

  2. Stress! Caribbean attitude not always what you want/need. Hoppas att ni hinner relax lite och ta in fina on. Har regnar det och regnar. Lite sol I dag sa skall forsoka tu ut mica pa promenad efter jobbet I kvall. Sen skall Anna och jag ut pa en jatte god pizza place. Kram Kram xxxx

  3. Good to be keeping track of your travels from Colorado, we definitely miss the Carib! If you need help in the DR or just some fun company try calling Tony Torres, based out of Marina Zar Par, Boca Chica, tel; +18098868697 or +18095235858

    Still snowing here, one of the biggest years!

  4. Hahaha! Det låter gött att sitta och dricka espresso och diskutera Italien, vad mycket nya grejer ni är med om:) hoppas ni får en bra propeller till slut iaf och att ni har det bra under tiden. Tack för att ni bloggar så roligt och lägger upp så fina bilder – man blir jätteglad av det! många kramar och lyckönskningar från familjen Svenner/Sjögren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s