BVI – USVI – Hemresa

Med en klump i magen lämnade vi Gåva på marinan i St Thomas i ett ihållande monsunregn som pågått unde två dygn. De senaste dagarna har varit fyllda med hårt arbete från tidig morgon till sen kväll samt vemod över att just den här seglingen lider mot sitt slut. Men innan vi kom in till St Thomas ha vi haft fantastiska och avkopplande dagar i BVI och USVI.

Efter att vi lämnade Puerto Rico, Vieques, Spanish Virgin Islands och St Thomas, var vi glada över att återse Soppers Hole på BVI, där vi klarerade in i BVI (med glatt och vänligt bemötande!) och konstaterade att lågsäsongen gjort sitt inträde. Uppskattningsvis en tredjedel så många båtar som sist!

Ankring i Soppers hole

Ankring i Soppers hole

DSC_0276

Att komma tillbaks till BVI kändes inte helt olikt att komma tillbaks till Skärgården där hemma och vi kunde i lugn och ro segla korta dagsetapper  om 10-15 NM mellan populära men vackra ankringsvikar.

Ett av de ställen vi inte såg sist vi var här, var Guana Island, på andra sidan Tortola. En privat ö men med ”Paying moorings” utanför en kritvit sandstrand. Vi tackar Eriks kollega Francesco för rekommendationen! Två heldagar och en natt här med en av våra bästa snorklingupplevelser, avkoppling och lite allmänt fix med båten. Dagen efter blev det kort motorgång till Marina Cay som i sig är en fin ankringsplats (paying moorings a 30 USD igen, suck) med en liten bar och restaurang, fylld av charterbåtar.

Guana Island

Guana Island

DCIM100GOPRODSC_0484DCIM100GOPRO

The Baths är ett av de mest kända sevärdheterna i BVI och vi bestämde oss för att göra ett nytt försök att gå hit efter Marina Cay då det var lite väl mycket folk sist vi var där för en månad sen. Skillnaden var också enorm visade det sig, och en stor del av dagen kunde vi njuta av de fantastiskt vackra klipporna, kristallklara vattnet och fantastisk snorkling innan vi i solnedgången slörade tillbaks till Tortola och Buck Island för att tidigt morgonen efter gå in till Tortola. Både i Bath samt Buck Island ankrade vi ensamma i en närliggande vik och istället jolla över att slippa paying moorings som vi vid det här laget hade tröttnat på att betala.

The Baths

The Baths

DCIM101GOPRODCIM101GOPRODCIM101GOPRODCIM101GOPRO

Trots vårt löfte till oss själva att bara njuta och segla de här dagarna innan vi kom till St Thomas insåg vi att vi var tvungna att fixa lite större grejer med båten inför skeppningen över till Europa och seglingen hem till Sverige. Därför hade vi bokat en effektiv heldag i Road Town som är BVI:s huvudstad och lyckades hitta både en mycket duktig riggmakare, Volvo Penta service, gasolfyllare, skeppshandare m.m. – allt under en och samma dag.

När vi morgonen efter kastade loss, utklarerade från BVI hade vi inte bara en helt ny akterstagssträckare på plats utan även nyservad motor, toppladdade batterier, fyllda gasol- och vattentankar samt kylen full av god mat för vår sista vecka ombord.

Sista målet innan St Thomas var St John som vi tidigare seglat förbi utan att det väckt vårt intresse nämnvärt (inte minst eftersom vi var hopplöst trötta på US Custom and Border Protection (CBP) som vållat oss extremt mycket frustration och extra jobb). Mätta på influgna charterseglare som fyller alla ankarplatser i BVI tänkte vi att St John som är en förvisso hårt reglerad, men mycket vacker nationalpark kunde vara en passande final.

Underbar segling i 7 knop till St Johns med enbart genua

Underbar segling i 7 knop till St Johns med enbart genua

DCIM101GOPRODCIM101GOPRODCIM101GOPRO

Sagt och gjort tågade vi för fjärde gången på den här seglingen in till US CBP och lyckades för en gångs skull klarera in relativt smärtfritt i USA.

St John som är ö ”nr 2” i USVI består till större delen av en nationalpark som hindrar såväl lokalbefolkning som utomstående att exploatera ön i någon större omfattning. Ankring är förbjuden, endast betalbojar tillåts och listan på allt som är förbjudet att göra är lång och förmyndande. Till en början ger det en lite tråkig stämning i kontrast till friheten och den öppna attityden i övriga Karibien men följer man bara reglerna öppnas en totalt orörd natur, fylld av magiska ankarplatser…eller ”bojplatser men nu endast  för 15 USD” med orörda koraller, sprudlande djurliv och en avskildhet som aldrig uppnås på det mer populära och lättsamma BVI.

Ankring i St Johns, en av våra favoritöar

Ankring i St Johns, en av våra favoritöar

DCIM101GOPRODCIM101GOPRODCIM101GOPRODSC_0463

Då St Johns liksom St Thomas varit danska finns mycket kvar från denna tid. Bl.a. detta danska tullhus

Då St Johns liksom St Thomas varit danska finns mycket kvar från denna tid. Bl.a. detta danska tullhus

Ragu

Ragu

Vi hade lite vaga planer på att utforska hela ön, men fastnade i vik efter vik på ena sidan utan att vilja röra oss en meter därifrån, annat än för att simma ned och hälsa på vårt privata sköldpaddspar eller ägna sig åt lite okynnessnorkling. Varvat med bokläsning, fix med båten, matlagning och allmänt slappande – lite så som vi från början föreställt sig att det skulle vara att segla i Karibien men sällan upplevt.

DCIM101GOPRODCIM101GOPRODCIM101GOPRODCIM101GOPRODCIM101GOPRODCIM101GOPRO

Lite trekking hann vi också me

Lite trekking hann vi också med

Gammalt plantagehus

Gammalt plantagehus

Ena halvan av vårt sköldpaddepar

Ena halvan av vårt sköldpaddepar

Boran

Boran

En haj som bodde under vår båt

En haj som bodde under vår båt

Sista kvällen i St John fick vi kontakt med Boran på den tyska Elan 340:an Lambda som vi träffat tidigare tillsammans med svenskbåtarna Albatross och Phantarei. Boran ska också skeppa hem sin båt så vi möttes upp i en närliggande vik för allmänt häng och middag ombord på Gåva.

Hanna och Boran "snor" internet från en resort från vår jolle

Hanna och Boran ”snor” internet från en resort från vår jolle

Som om vädergudarna ville ge oss ett budskap att vår segling led mot sitt slut öppnade sig himlen på kvällen för att inte sluta. Ett kort uppehåll morgonen efter när vi gick in till St Thomas för motor, sen har det bara fortsatt att ösa ner.

Vi hade räknat med knappt två dagar i marinan på St Thomas för att avrusta Gåva och ordna med alla förberedelser inför överfarten. Kanske lite optimistiskt men med tanke på att detta är den dyraste marina vi varit i (som vi måste ligga i under nästan två veckor…) och att vi ville njuta maximalt av öarna här kände vi att det var bäst att maxa och optimera.

Så på två dagar har vi inte bara ordnat alla formaliteter med marinan och den lokala agent och skeppare som ska ta hand om Gåva tills hon är på lastfartyget.

Vi har även tagit ned alla segel, bimini, sprayhood, solceller, radar, livbojar, dynor, tampar m.m. från däck för att sjösurra, beslå, dubbelkolla, täta och förbereda. Under däck har vi tvättat lakan handdukar, packat ihop alla våra egna saker, tömt och städat pentry, kyl, kölsvin, stuvfack m.m. för att sjösurra, och säkra allt för överfarten. Hela tiden i monsunregnet som bäst liknas vid att någon står på däck med en högtryckstvätt utan att någonsin stänga av.

Ironiskt nog har vi knappt fått en droppe regn på fyra månader sen vi rustade Gåva på Grenada Marine och då kämpade mot precis samma skyfall som nu. Känslan var helt klart bekant!

Checklistorna prickades i alla fall av en efter en och efter några få timmars sömn inatt stod taxin på kajen klockan 0700 i morse då vi rejält nedstämda lassade in våra dyblöta väskor. Även om vi längtar efter vänner och familj hemma i Sverige och har mycket roligt att se fram emot kändes det tungt att lämna Gåva i hamnen, inte minst att den här underbara bubblan av total lycka rundas av.

Regn, regn och åter regn plus jobb, jobb plus massor av jobb

Regn, regn och åter regn plus jobb, jobb plus massor av jobb

IMG_5182IMG_5215IMG_6805

Buhu nu åker vi hem

Buhu nu åker vi hem

Marinan och Gåva från luften

Marinan och Gåva från luften

Vi är fyllda av glädje över att vi kom iväg och lyckliga över alla fantastiska dagar vi haft. Trots flera månader i Karibien har vi inte haft en enda heldag då vi legat på en sandstrand och slappat (som är kanske just det vi drömt om) men dagarna har ändå flugit iväg fyllda av allt praktiskt jobb som ska göras med allt i från själva seglingen i sig till ständigt fix med båten, ifyllande av olika tullformulär eller jakt på långsamt wifi. Det underbara är känslan av att ha vår egen båt, där vi tillsammans kan ta oss nästan vart vi vill och får tillbringa dagarna tillsammans i en miljö nära naturen där vi ständigt möter nya upplevelser, människor och utmaningar. Det har tagit enormt mycket arbete men också gett oss så ofantligt mycket tillbaks och även om den här seglingen eller våra äventyr med Gåva inte är över så sitter vi snart på nästa flyg tillbaks hem Sverige för att återse familj och vänner men vi längtar redan efter att få kast loss igen och få hem Gåva till Nordiska vatten.

Nedan följer en sammanställning av allt vi hunnit göra på Gåva under den här tiden…Det blir en del när man punktar upp allting!

Allmänt

– Flera gånger om skrubbat och polerat hela båten från kölsvin till rigg för att få bort flera års gammal ingrodd smuts, silikon, silvertejp och plastic padding…

– Monterat och demonterat all lös utrustning så som rigg, segel, tampar etc.

Rigg / Segel

 

– Lagat Genua

– Bytt ankarlanterana till LED

– Bytt navigationsljus till LED

– Bytt flertalet underdimensionerade schackel

– Byggt ny akterstagssträckare som komplement till den hydrauliska

– Installerat nya ändstoppare för skotskor

– Installerat om tidigare fermenterat fäste till kicken

– Bytt självskotningsmekanism på Lewmar 54 winchar

– Tvättat, smörjt och fettat in kritiska delar löpande

– Märkt om avlastare

Däck 

– Polerat allt rostfritt och syrabehandlat mot rost (även rostfritt rostar i salt vatten…)

– Polerat och vaxat all gelcoat flera gånger

– Lagat och förstärkt Bimini

– Lagat sömmar i älgskinn på ratten

– Tätat om mastfot och ventiler

– Sytt nya överdrag till dynor i akter och sittbrunn

– Lagat fäste till sprayhood

– Installerat nytt fäste för utombordare

Skrov

– Polerat och vaxat hela skrovet 2 gånger

– Tvättat och bättrat bottenmålning en gång (Grenada)

– Tvättat och applicerat två lager ny antifouling färg på hela botten + saildrive en gång till (Dominikanska Republiken)

– Plastat yttre förstärkning till nedre roderbäring

– Plastat inre förstärkningar till övre roderupphängning

Framdrivning, motor och styrning

– Bytt propeller till ny tre bladig folding propeller

– Full service av motor 2 ggr (Grenada, BVI)

– Ny avgaslimpa till motor

– Total genomgång och renovering av startmotor, elsystem och generator

– Nytt växelreglage

– Rengjort motorrum och motor

– Justering och uppspänning av styrmekanism till roder

Vatten, avlopp, kyla

– Bytt expansionsventil, kondensator och kylmedium i kylanläggning

– Bytt samtliga blandare (badrum x2, pentry och dusch på badbrygga)

– Demonterat och lagat vattenpump 2 gånger samt köpt ny i reserv

– Demonterat och lagat duschpump

– Tätat om samtliga slankopplingar etc.

– Rengjort och tätat om vattentankar

El och Elektronik

– Dragit om huvudledning i batteribank

– Dragit om flertalet felkopplade ledningar i elcentral

– Bytt säkringar och strömbrytare i elcentral

– Installerat nya utomhushögtalare

– Installerat ny stereo

– Installerat ny digital regulator för solceller och vindgenerator

– Installerat bärbar VHF

– Installerat om amperetimmemätare

– Bytt mer eller mindre samtliga glödlampor

– Demonterat radar och plotter och lagat plottern

Säkerhet

– Lagat nivåvakt i länspump

– Uppgraderat förråd av nödraketer etc.

– Installerat ny radarreflektor

Inredning

– Rengjort, slipat, oljat och lackat större delen av inredningen

– Lagat diverse lösa luckor, skåp och skruvar

– Tätat om stora delar av badrumslister

– Tvättat alla dynor, överdrag etc.

– Köpt nya kuddar

Pentry

– Nya glas och vinglas

– Nya kastruller, stekpanna, knivar, durkslag etc.

Just nu befinner vi oss i Washington här vi kommer att vara i två nätter. Bor på Fairfax hotell och då bilderna på booking.com inte stämde överens med det rum vi fick har nu Erik lyckats deala till oss en svit där vi precis tagit in frukost. Det är inte synd om oss med andra ord! Snart skall vi ut på stan och förhoppningsvis även få till en dejt med Hannas syssling Nicholas som bor här i staden. Ses snart!

 

En tanke på “BVI – USVI – Hemresa

  1. Hej på er! Kan bara säga: Välkomna hem! Jag tror att många instämmer med det! Det har varit så härligt att få följa era berättelser från ert äventyr i Karibien – dessa har förgyllt många gråa vinter/vårdagar här i Sverige. Och inte minst alla fina bilder – både över och under vattnet! Nu längtar vi bara att få se er och härliga Gåva hemma i Sverige igen! Det skall bli riktigt kul….Olle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s